NPO 1 | Zo 24 mei 2020 | 11:05 | WNL
Utzending gemist? →

Some Will Never ReturnDocumentaire.

Some Will Never Return is een roerend verhaal wat we willen vertellen om te voorkomen dat de Tweede Wereldoorlog in de mist van het verleden dreigt te verdwijnen. Een ongewenste ontwikkeling omdat we ook in het heden moeten begrijpen dat in vrede met elkaar samenleven niet als vanzelf gaat. Omdat deze ramp uit de 20e eeuw nog steeds als een dreunend waarschuwingssignaal voor het heden zou moeten gelden.

Amerika

Op zondagmorgen, 7 december 1941, wordt Amerika het grootste militaire conflict uit de menselijke geschiedenis ingezogen. Met behulp van grafadoptanten uit Limburg van de Amerikaanse begraafplaats Margraten en deskundigen zoals Maarten van Rossem, Willem Post en Mathieu Segers, vertellen we het verhaal van de Verenigde Staten in de Tweede Wereldoorlog wanneer die jonge jongens uitsturen naar Europa.

 

Margraten

Velen van hen zouden nooit meer terugkeren. Meer dan 8000 omgekomen jonge Amerikanen liggen begraven in het Limburgse Margraten. Some Will Never Return is een verhaal van jonge jongens die hun bezorgde ouders moesten achterlaten. Die alles verlieten waar ze van hielden en ons land insprongen. Een verhaal over Amerika wanneer ze ongewild in dit rampzalige conflict worden betrokken en vanaf dat moment ons helpen weerstand te bieden tegen totalitarisme. Over jonge jongens die een verhaal achterlieten om nooit te vergeten.

Uitzending

NPO 1 | Zo 24 mei 2020 | 11:05 | WNL
Utzending gemist? →

Eerder was deze documentaire te zien op L1, de regionale omroep van Limburg
Limbrug Doc →